Airbus Military ve TUSAS Türkiye’de ortak şirket kurmak için Mutabakat Muhtırası imzaladı

 

Airbus Military ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Türkiye'de ortak şirket kurmak için mutabakat muhtırası imzaladı. Muhtıra, Airbus Military Türkiye Servis Program Müdürü Matthias Fink, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya ve TUSAŞ Yapısal Grup Başkanı Bekir Ata Yılmaz'ın hazır bulunduğu bir törenle imzalandı.

 

Airbus Military Türkiye (AMTR) adı altında hizmet verecek olan şirket, Türk kanunlarına tabi olacak ve Türkiye'nin sahip olacağı A400M'lerin yanı sıra ileride A400M sahibi olacak diğer kullanıcılara da hizmet içi destek verecek. Şirket TUSAŞ ve Airbus Military yönetiminde olacak ve Türkiye'de iki tarafın da kabul ettiği bir noktada kurulacak. Bundan sonraki adımda şirketin yönetim yapısına karar verilecek ve sermaye ihtiyaçları belirlenecek.

 

Türkiye 10 adetlik siparişi ile A400M programında ortak ülkeler arasında yer alıyor ve bu 10 uçağın da hizmet içi desteğe ihtiyacı olacak. A400M programının Türkiye'deki endüstriyel ortağı olan TUSAŞ; uçağın, ön orta gövde, arka gövde komponentleri gibi gövde parçalarının yanı sıra aileron, spoiler, ışıklandırma ve su/atık sistemleri gibi önemli yapısal sistemlerinin tasarım ve üretimini gerçekleştiriyor.

 

Airbus Military CEOsu Domingo Urena Raso: "Ortağımız TUSAŞ ile Türk A400M'lerine hizmet içi destek vermek üzere ortaklığımızın bu ilk aşamasını tamamlamış olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. TUSAŞ hem Airbus hem de Airbus Military ile oldukça uzun zamandır ortak çalışıyor ve bu ilk anlaşma, uçağın hizmete girişini daha pürüzsüz bir hale getirirken tüm filonun da ihtiyaçlarının kapsamlı olarak sağlanmasına imkan verecek. Nihai hizmet anlaşmasını imzalamayı ve Türk havacılık endüstrisi ile bağlarımızı daha da sağlamlaştırmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

 

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya: "A400M programında çalışmaya 2003 yılında AMSL'in ortağı olarak ve önemli tasarım ve üretim sorumlulukları üstlenerek başladık. Uçağın tasarım aşaması neredeyse sona erdi ve seri üretime geçildi. Şimdi zaman programın sürdürülebilirliğini destekleme zamanı. Bu TUSAŞ-AMSL ortaklığı Türk Hava Kuvvetleri'ne uygun maliyetli lojistik çözüm sağlamanın yanı sıra ileride çıkacak yeni müşterileri de kapsıyor olacak" dedi.