Günümüz havacılık sanayisinin temeli, "kendi uçağını kendin yap" toplumsal motivasyonu ile o günkü adıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde 28 Haziran 1973 tarihinde Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı'nın (TUSAŞ) kurulması ile atılmıştır.
Kendi uçağımızı üretme aşamalarında, kaybedilen sürenin hızlı bir şekilde kapatılması amacı ile uluslararası ortaklık modeli 1980 sonrası politikalara paralel olarak çalışılmıştır. Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik F-16 uçaklarının seçilmesiyle uluslararası ortaklık modeli için bir fırsat doğmuştur. F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetlerimize teslim etmek üzere TUSAŞ tarafından 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAS), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kurulmuştur.
Başlangıçta hedeflenen büyük projelerin tamamlanmasını takiben TUSAŞ, 25 yılını tamamlamadan, 2005 yılında yabancı ortağın hisselerini satın almış ve bağlı ortaklığı TUSAS ile birleşerek TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. adıyla tek çatı altında milli bir şirket konumuna gelmiştir.
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; Büyük Önder Atatürk'ün yaklaşık 80 yıl önce belirlemiş olduğu "İstikbal Göklerdedir" vizyonu doğrultusunda, Cumhuriyet Dönemi'nin son havacılık girişimi 1784 sayılı kanun ile 28 Haziran 1973 tarihinde Türk Uçak Sanayii A.Ş.'nin (TUSAŞ) kuruluşu ile başlamıştır. Şirketimizin temellerinin 1973 yılında atıldığını gösteren bu süreç dikkate alınarak, Şirketimizin kuruluş tarihinin 28 Haziran 1973 olarak kabul edilmesine ve bundan böyle 28 Haziran tarihinin "TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii Günü" olarak kutlanmasına karar verilmiştir.
Bugün 40'ıncı kuruluş yıldönümünü idrak eden TUSAŞ, bu yılki "Havacılık ve Uzay Sanayii Günü" çerçevesinde aşağıdaki bilgiyi kamuoyu ile paylaşmaktan büyük onur duymaktadır.
SSM ile TUSAŞ arasında 26 Haziran 2013 tarihinde Özgün Helikopter Programı Sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında 5 ton sınıfında hafif genel maksat helikopterinin sivil ve askeri versiyonu TUSAŞ tarafından tasarlanacak ve üretilecektir.
TUSAS'nın özgün olarak geliştirdiği ürünlerden biri olan ve kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemi olmayı hedefleyen "ANKA" Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) İnsansız Hava Aracı Sistemi, 2013 yılının Mayıs ayı itibariyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın tatbikatlarına fiilen katılmaktadır. Bu kapsamda ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi, Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilecek Işık Tatbikatı Pençe Hakiki Mühimmat Atışı Faaliyeti Seçkin Gözlemci Günü'nde de fiilen yer alacaktır.
Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın eğitim uçağı ihtiyaçları doğrultusunda TUSAS mühendisleri tarafından tasarlanan ve benzer uçaklar arasında kendisine üst performans grubunda bir yer hedefleyen Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı "HÜRKUŞ" ise hangardan çıkarıldığı 27 Haziran 2012 tarihinden bu yana yoğun uçuş öncesi testlerine tabi tutulmakta olup, çok kısa süre içerisinde ilk uçuşunu yapmak için hazırlanmaktadır. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen HÜRKUŞ'un tasarımı, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi EASA'nın CS.23 sertifikasyon gereksinimlerinin yanı sıra, diğer ilgili sivil ve askeri standartlar göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmektedir.
T129 ATAK Projesi'nde Kabul Test Faaliyetleri devam etmekte olup, kısa bir süre sonra ilk helikopterin Türk Silahlı Kuvvetleri'mizin envanterine girmesi hedeflenmektedir.
JSF/F-35, A400M, B787, A350 XWB gibi uluslararası projelerdeki işbirlikleri ve ortaklıklar başarı ile sürdürülmekte olup, sektörün ihracat şampiyonluğu devam ettirilmektedir.
2013 yılı içerisinde gerçekleşecek bir diğer önemli gelişme ise, TUSAS uydu teknolojilerinde dünyanın sayılı firmaları arasına sokacağı öngörülen Uzay Sistemleri Montaj, Entegrasyon Test Merkezi'nin (UMET) hizmete alınmasıdır. Bilindiği üzere; TUSAS'nın TÜBİTAK-UZAY ile ortaklaşa geliştirip, üretmiş olduğu Göktürk-2 Gözlem Uydusu, Aralık 2012'de uzaya fırlatılmıştı.