TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ YAPAY ZEKA VE İNSAN-MAKİNE ETKİLEŞİMİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ İMZALADI

 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, savunma sanayi alanındaki AR-GE çalışmalarına tüm hızıyla destek vermeye devam ediyor.

 

Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ortaklığında kurulan “Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Merkezi (NÖROM)” ile işbirliği protokolü imzalayan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, savunma sanayinde sonuç odaklı Ar-Ge çalışmalarına verdiği desteği yeni bir işbirliği modeliyle sürdürüyor.

 

İmzalanan protokol ile üniversite-sanayi işbirliğinde etkinlik esaslı güçlü bir yapı oluşturulması hedefleniyor. Bu çerçevede, NÖROM Mükemmeliyet Merkezi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin milli helikopter ve uçak projeleri ile bağlantılı olarak, pilotun uçuş esnasında temel sağlık belirteçleri ve bilişsel durumunun ölçülmesi, insan makine arayüzü ve etkileşimi, ihtiyaç duyulan ürün ve ergonominin geliştirmesinde ortak çalışmalar yürütecek. Hem pilot hem de pilotun kullandığı hava araçları ile etkileşiminin dikkate alınacağı proje çalışmalarında NÖROM’da görev alan Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri çok disiplinli çalışmaları birlikte yürütecekler.

 

Protokol imza törenine TUSAŞ adına TUSAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Temel KOTİL, TUSAŞ Strateji ve Teknoloji Yönetimi başkanı Prof. Dr. Fahrettin ÖZTÜRK, Teknoloji Yönetimi Müdürlüğü ekibi, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim USLAN, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rekötrü Prof. Dr. Mustafa Verşan KÖK, NÖROM Merkezi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hayrunisa Bolay BELEN, projede görev alan araştırmacı öğretim üyeleri ve ilgili üniversitelerin Rektör Yardımcıları katıldı.

 

Üniversitelerin akademik insan gücünün birleştirilmesi ve sonuç odaklı Ar-Ge çalışmaları yürütülmesi vizyonu çerçevesinde, Ankara’daki üç araştırma üniversitesinin ortaklığında kurulan NÖROM’da katma değeri yüksek araştırma sonuçlarının ortaya konulması amaçlanıyor. Üç üniversitenin farklı fakültelerinden yaklaşık 80 öğretim üyesi tarafından yapay zeka, insan-makine etkileşimi, nadir hastalıklar gibi alanlarda AR-GE çalışmaları yürütülecek.