Türk Hava Kuvvetleri İçin Üretilen Gelişmiş Blok 50 Tipi F-16’nın Sonuncusu Teslim Edildi

 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Lockheed Martin firmaları, Peace Onyx IV Programı kapsamında TUSAŞ tesislerinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı için üretilen son F-16 Uçağı'nı bugün TUSAŞ Tesisleri'nde gerçekleştirilen törenle teslim etti.

 

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya'nın ev sahipliği yaptığı törene; aralarında Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, SSM, Hv.K.K. ve Lockheed Martin yetkilerinin bulunduğu birçok üst düzey yetkili katıldı.

 

Törende konuşma yapan TUSAŞ Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem; F-16'nın çok önemli ve özel bir ürün olduğunu, bugün 308'incisi teslim edilen F-16 uçağının takviminden önce büyük bir başarı ile teslim edildiğini belirtti. Bu nedenle projede emeği geçen tüm TUSAŞ personeline teşekkürlerini ileten Ertem, "Bize yeniden çok büyük gurur yaşattınız" dedi.

 

Ardından kürsüye gelen, Lockheed Martin F-16/ F-22 Entegre Muharip Uçak Grup Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jeff Babione,  Lockheed Martin adına törende bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Bugün teslim ettiğimiz Gelişmiş Blok 50 Tipi Son F-16 Uçağı TUSAŞ çalışanlarının fedakarlığının, kararlığının ve sıkı çalışmasının bir sonucu olduğunu sözlerine ekleyen ve Lockheed Martin'in TUSAŞ ile birlikte daha güçlü olduğunu belirten Babione, "TUSAŞ ile 1984 yılında başlatmış olduğumuz güçlü işbirliğinin büyüyerek devam etmesi umuduyla projede emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.

 

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ise, Blok 50 tipi F-16 projesinin başarıyla tamamlanmasında emeği geçen Amerikan ve Türk hükümeti yetkilileri ile Lockheed Martin ve TUSAŞ çalışanlarına şükranlarını sundu. 

 

Konuşmaların ardından, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, projede emeği geçenlere şükran plaketi takdim etti.

 

25 ülkenin seçimi olan F-16 uçağından dünyadaki beş montaj hattından şimdiye kadar tüm dünyaya 4.400 adetten fazla teslim edilmiştir. F-16 Projesi, hükümetler, hava kuvvetleri ve havacılık sanayii ile benzeri görülmemiş bir uluslararası işbirliği ile karakterize edilmiştir. F-16 Uçağı'nın tüm versiyonlarındaki başlıca modernizasyonlar, filoyu en modern ve desteklenebilir düzeyde tutmak amacıyla birleştirilmiştir.

 

F-16 Projesi, geçen 25 yıl içinde Türkiye'de kapsamlı bir endüstriyel gelişim ve istihdam sağlamıştır. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine Mayıs 2011 ile Aralık 2012 arasında Gelişmiş Blok 50 Tipi 30 yeni F-16 eklenmiştir.