Havacılık Sanayimizin Gelişmesi ve Endüstrileşme Yönünde TUSAS'dan Atılan Somut Bir Adım

 

Havacılık Sektöründe Yerli Yan Sanayinin Gelişmesini Destekleyen TUSAŞ, Stratejik Alt Sözleşmeci Firmalarla İşbirliği Protokolü İmzaladı.

 

TUSAŞ tesislerinde, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar'ın katılımlarıyla 6 Haziran 2012 Çarşamba günü düzenlenen törende; TUSAŞ ile stratejik Alt sözleşmeci konumundaki COŞKUNÖZ (Eskişehir), EPSİLON HAVACILIK (Ankara), HMS MAKİNA (İzmir), KÜÇÜKPAZARLI (Ankara), MEGE-TEK (Ankara), MFK MAKİNA (Bursa), MİKRON MÜHENDİSLİK (Ankara), UYGUR SAVUNMA (Ankara), YEPSAN SAVUNMA (Bursa), YÜKSEL KOMPOZİT (Ankara) firmaları arasında "İşbirliği Protokolü" imzalanmıştır.

 

Türkiye'de uçak, helikopter, insansız hava araçları ve uydu gibi hava-uzay platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, imalatı, entegrasyonu, modernizasyonu ve satış sonrası hizmetleri alanlarında tek teknoloji merkezi olan TUSAŞ, ileri teknoloji gerektiren havacılık projelerinde özellikle tasarım ve entegrasyon faaliyetlerinde daha fazla sorumluluk yüklenme arzusu ve gayreti içindedir.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savunma ve havacılık projelerinde önemli görev ve sorumluluklar üstlenen TUSAŞ aynı zamanda yurt dışı kaynaklı ve uluslararası sivil havacılık projelerinde görev alarak dünyanın önde gelen havacılık firmaları için ürün ve hizmet sunmakta ve bu çerçevede ihracat yoluyla Ülkemizin ekonomik gelişmesine katkıda bulunmaktadır. 2011 yılında Savunma ve Havacılık Sektöründe "Türkiye İhracat Şampiyonu" olan TUSAŞ, hâlihazırda yürütülen ve yakın gelecekte başlaması planlanan yeni projelerde yerli sanayi imkân ve kabiliyetlerini azami ölçüde değerlendirmektedir. Ülkemizde savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirketlerle işbirliğine dayalı bir sanayileşme modeli geliştiren TUSAŞ tarafından yerli sanayiye aktarılan iş paketleri son yıllarda değer ve çeşitlilik olarak sürekli artış eğilimi göstermektedir. Böylece Türkiye'de havacılık sanayi altyapısını geliştirmekte ve  bu alanda uluslararası rekabet gücünün artırılmasına destek olmaktadır.

 

TUSAŞ'ın önümüzdeki yıllarda giderek artacak olan iş potansiyeli göz önünde bulundurularak, Kompozit İmalat, Talaşlı İmalat, Takım/Aparat Tasarım ve İmalatı, Sac Metal Şekillendirme, Alt Montaj,Kablo Donanımı ve Kimyasal Yüzey İşlemleri ihtisas alanlarında dünya havacılık sanayisinin standartlarını karşılayan firmalar ile alt sözleşmecilik bağının uzun vadeli karşılıklı kazanç ilkesine dayalı "Stratejik Altsözleşmecilik" seviyesine yükselterek geliştirilmesi hedeflenmektedir.

 

TUSAŞ, bu ve benzeri girişimler ile yerli sanayi ile işbirliğini artırarak Türkiye'de havacılık sanayisinin gelişmesinde lokomotif olmaya devam edecektir.