YILDIRIM TEST TESİSİ TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii,  Türkiye’nin savunma sanayii ve havacılığına yön veren proje ve inşaatları tamamlıyor. Havacılık sanayisi için önem teşkil eden yatırım ve projelerine devam eden Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, özgün ürünlerin testlerinin yapılacağı Yıldırım Test Tesisi inşaatında sona geldi. Yıldırım Test Tesisi ile hava araçları dahil tüm nesneler üzerinde yıldırım etkileri gözlemlenebilecek ve alınacak önlemler değerlendirilecek. Tesis 2023 yılında faaliyete geçmesi öngörülürken ilk test faaliyetlerini ise Milli Muharip Uçak özelinde gerçekleştirecek.

 

İLK GÖREVİ MİLLİ MUHARİP UÇAK OLACAK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen tüm özgün ürünlerin testlerinde kullanılacak olan Yıldırım Test Tesisinde ilk görev Milli Muharip Uçak projesi (MMU) olacak.

 

Milli Muharip Uçak (MMU) özelinde ilk testlerini yapacak Yıldırım Test Tesisi’nde MMU’nun yıldırımın etkisiyle uçuş güvenliğini bozucu hiçbir fiziksel zarar ya da elektromanyetik etkileşim olmadığı test edilecek ve yakıt sistemi değerlendirilecek.

 

MMU’nun uçuş güvenliğinin sağlanması yanında, görev sistemlerinin de yıldırım esnasında zarar görmemesi ve yıldırım etkilerinin MMU platformunun görev yapmasını engellemeyeceği test edilecek.

 

Yıldırım Test Tesisi, yüksek gerilim ve yüksek akım içeren doğal yıldırım olayını laboratuvar ortamında yapay olarak kontrollü, ölçülebilir bir şekilde üretilmesini sağlayacak. Yıldırım Test Tesisi; yüksek gerilim, yüksek akım üreteçleri, yakıt test sistemleri, kontrol ve ölçüm sistemlerinden oluşacak.  

 

Yıldırım Test Tesisi’nin önemi hakkında konuşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil şöyle konuştu: “Savunma sanayiimiz ve ülkemiz için yüksek teknolojileri içeren yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Milli Muharip Uçak başta olmak üzere tüm özgün ürünlerimizin testlerini yerli olarak yapabileceğimiz bir tesisi daha ülkemize kazandıracak olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.“

 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Hakkında

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 640 bin metrekare kapalı alanda 12.000’i aşkın çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır.